Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

NAVIGATIONSKURS


Ett av de viktigaste elementen på en hemsida är navigeringen. Oavsett vad din sida handlar om besöks den av folk som vill ha information om ett specifikt ämne, exempelvis: information om hur man bygger hemsidor, information om vädret eller information om hur man handlar med aktier på nätet. Den som utformar sitens gränssnitt/navigering har alltså som uppgift att leda besökarna till den information som de söker. Och det är precis vad den här texten handlar om.

Följande information bör din hemsidas navigation ge besökaren:

*Vart besökaren befinner sig.
*Vart man kan fortsätta.
*Vart besökaren har varit.

Vart besökaren befinner sig.
Du kan inte anta att alla dina besökare kommer till din första sida och därför bör alla dina sidor innehålla följande.
*Sitens namn.
*I vilken del av siten som besökaren befinner sig i.

*Sitens eller företagets logotype som även fungerar som länk till huvudsidan.

Vart man kan fortsätta.
Oavsett om sitens länkar är interna (länkar till annan information inom din egna hemsida) eller extern (länkar till någon annans information) så bör du berätta för besökaren vad som händer om man trycker på länken. Men berätta inte allt utan lämna besökaren lite nyfiken för att öka chansen att denne trycker på länken.

Vart besökaren har varit.
En besökare gillar inte att springa runt i ringar och besöka platser där han/hon redan varit. Anledningen till att en besökare lämnade en specifik sida var med stor sannolikhet antingen: att besökaren gått igenom sidan och fått den information som han/hon behövde eller all sidan inte innehöll den förväntade informationen. Oavsett hur fallet är så vill troligtvis besökaren inte besöka den sidan igen på en liten stund. Därför skadar det aldrig att sätta olika färger på besökta och ej besökta länkar.
 På senare tid har det blivit något av en standard med blåa länkar för obesökta sidor och lila för besökta, men färgen på länkarna bör i första hand anpassas individuellt efter just din sidas utseende.

Användande av nya tekniker
Var sparsam med din navigerings användande av plugins och javascript, eftersom inte alla har stöd för flash eller java, vissa webläsare visar inte ens bilder. Ha gärna en snygg javascript meny på din sida, men se då till att du har en alternativ navigering för de besökare vart webläsare inte stöder javascript.

Bakåt

 

Uppåt
 
Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!