PLANERING ÄR A-O

Planera din sajt

Du kan rabbla HTML-taggar i sömnen, du kan namnen på över 300 photoshopfilter, du kan optimera dina GIFbilder till några bytes och du kan allt annat inom webmastering och design... Men kan du verkligen allt?

Genom denna artikel skall jag försöka gå igenom grundläggande sajt/projektsplanering. Primärt kommer denna kunskap från mig och mina kollegor på Citruz.nu och sedan även delvis från andra i branschen.

Släng dig inte in!...
Du har en unik idé och du vet att du vill genomföra den. Du brinner för din idé och vill bara sätta dig ned framför din dator och börja knåpa! Nej stopp vänta! gör inte så! Släng dig inte in projektet direkt!...

Stanna upp och PLANERA!!!
När du planerar ditt projekt räcker det inte med att bara tänka på vad du ska göra och seda försöka hålla det i ditt huvud... Skriv ner det! ta papper och penna eller sätt dig vid datorn ,få det inprintat och håll dig sedan till detta. Genom att skriva ner din planering i svart på vitt ökar chansen att du sedan håller dig till den. För tro mig vid mina ord, har du ingen bestämd och utarbetad plan kommer du möta problem på vägen som gör att ditt projekt kommer hamna i gungning.

Att tänka på...
De fyra viktigaste punkterna:

1. Viktigast är att du är intresserad av det som sajten skall handla om. Skall du göra en sajt om pingviner bör du även gilla pingviner.
2. Specificera idén (sajtavdelningar, produkter, tjänster etc...)
3. Lokalisera konkurrenter och andra "hot"
4.Välj tillvägagångssätt (plattformar, mjukvara, hårdvara etc...)

1. Ett intresse!
Genom att du är intresserad av det ämnet som din sajt skall behandla minstar du risken att en dag behöva vakna upp och inse att du inte alls vill driva en saft om exempelvis hästar, badkar, böcker eller trädgårdsskötsel.

2. Specificera idén
Du ska göra en sajt om pingviner... Okej bra att du bestämt dig, men det räcker inte. Sätt dig nu ner med papper och penna och planera din sajt.
Gör nedanstående (på ett papper!):

* Starta med att namnge din sajt, ett temporärt namn räcker, bara det finns ett namn.
* Planera innehållet. Rita upp alla avdelningar som du vill erbjuda dina besökare.
* Har du ett vinstintresse av ditt projekt bör du planera hur denna inkomst skall fås. Genom exempelvis bannerplatsförsäljning, produktförsäljning eller tjänstförsäljning. Oavsett hur du har planerat att gå med vinst bör du skriva ner din plan.
* Planera grafiskt sätt utseendet i förhållande till det berörda ämnet och låt din kreativa sida ta över. Tänk även på att göra plats för banners etc i din design (i fall att du har sådana mål som att tjäna pengar eller liknande på din sajt).
* Bestäm målgrupp och liknande. Utifrån detta kommer du sedan kunna leta efter goda platser att marknadsföra din sajt på.

3. Lokalisera hoten
Antingen är du först med en unik idé, då kommer konkurrenter skapas som försöker göra liknande projekt. Eller så försöker du likna någon annans idé...

i nio fall av tio finns det konkurrens inom ett visst område ,förutom inom bensin och operativsystem =). Det kommer alltså sitta en grupp människor med liknande idé och mål som dig och din grupp, detta är fienden. Enklaste sättet att bli den bättre inom området är att helt enkelt erbjuda marknaden bättre och billigare produkter eller tjänster, arbeta mer än dina konkurrenter.

Tänk dig två konkurerrande bagerier... Du driver det minst lönsamma bageriet, hur vänder du då detta?

Vandra in på det konkurerrande bageriet och köp en av varje erbjuden produkt, sätt dig sedan och testa alla produkter och jämför dem med dina egna. Är de godare måste du helt enkelt sätta dig ner med dina bagare och skapa en ännu godare kaka eller liknande "produkt". Är kakan inte godare utan kanske smakar jätteäckligt kan det tyda på att ni satsat på för lite reklam och marknadsföring. Satsa då mer pengar på att nå ut till marknaden genom exempelvis dagspress och flygblad.

4.Tillvägagångssätt
*Vem skall hosta er sajt, skall ni göra det själva och i sådana fall vilken kapacitet be
höver ni på servers och bandbredd, vem skall göra jobbet?

*Vem skall överföra designen på sajten från papper till "verklighet" och med vilken teknik skall ni göra detta?

*Hur pass mycket information innehåller er sajt, kommer det räcka med HTML eller behöver ni en totalt databasdriven sajt? I sådana fall vilken mjukvara skall då användas och vem skall göra jobbet?

*Hur mycket pengar skall ni satsa på reklam? Om ni skall satsa mycket, vartifrån skall då pengarna komma och vem skall ta hand om det. Till vilka skall ni vända er för att köpa reklamplats?

*Behöver ni registrera företagsnamn och liknande? Ifall att ni ska, vem skall då göra detta? (www.prv.se)

Som du kan se så finns det gott om frågor som behöver ett svar. Men ovanstående är dock bara ett kort utdrag från hela sanningen. Du kommer planera mycket mer än detta dock är detta en god grund att utgå från. Försök att få ihop allt på papper! allt, allt, allt!

När "båten" är klar...
Nu har alla sidor designats, alla annonser köpts och alla servrar snurrat igång... Det är nu det börjar! Lägg inte av nu, pusta inte ut! fixa en firmafest men tänk på att det är nu agnarna skilljs från vetet!

"Om du ligger och inte gör något, ställ dig då frågan om ditt projekt nått sitt mål? Har det är det bara att gratulera! Har det inte det måste du jobba vidare, mer och hårdare för att du skall lyckas!"

Copyright (c) Citruz.nu 2000-2001