Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/ARTIKLAR/DOMÄNNAMNENS FRAMTID
Skriv ut artikeln

Det .Com(er) fler namn nu!

På grund av den explosionsartade användningen av internet ökar antalet domännamnsregistreringar. Detta leder i sin tur till att de flesta "användbara/populära" namnen redan är tagna...

För länge sedan...( i en galax långt bort )

I början fanns toppdomännamnen .com/net/org (mil/edu/gov i specialfall). Senare kom namn som .se/nu/dk etc för respektive land. Efter dem fick man tillgång till .tv/to.

Varför måste vi då hålla oss till dessa domännamn? Jo anledningen är enkel... Om alla skulle börja hitta på egna domännamn skulle det kunna liknas med att alla hittade på helt egna gatunamn åt sin gata, det skulle bli svårt att skicka brev/besöka dessa "hemmabyggda" adresser. Därför har vi (ICANN=Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de ansvarar för skapande av alla toppdomäner.

Nya tider, nya domännamn

ICANN bildades 1998 för att internetvärlden skulle få ett gemensamt organ som skötte den internationella DNS utdelningen (DNS=Domain Name System). De sköter även tilldelningen av IP-adresser.

För inte så länge sedan bad ICANN olika företag och instanser att komma med förslag på nya toppdomäner. Förslagen fullständigt vällde in (troligtvis på grund av att de vinnande förslagen skulle belönas med 50`000 Dollar!). Av alla förslag ansågs sju stycken passa som toppdomännamn. Namnen blev .biz/info/aero/pro/name/coop och museum.

Bakåt

 

Uppåt
Framåt
Framåt

 

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!