DOMÄNNAMNENS FRAMTID

Det .Com(er) fler namn nu!

På grund av den explosionsartade användningen av internet ökar antalet domännamnsregistreringar. Detta leder i sin tur till att de flesta "användbara/populära" namnen redan är tagna...

För länge sedan...( i en galax långt bort )

I början fanns toppdomännamnen .com/net/org (mil/edu/gov i specialfall). Senare kom namn som .se/nu/dk etc för respektive land. Efter dem fick man tillgång till .tv/to.

Varför måste vi då hålla oss till dessa domännamn? Jo anledningen är enkel... Om alla skulle börja hitta på egna domännamn skulle det kunna liknas med att alla hittade på helt egna gatunamn åt sin gata, det skulle bli svårt att skicka brev/besöka dessa "hemmabyggda" adresser. Därför har vi (ICANN=Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de ansvarar för skapande av alla toppdomäner.

Nya tider, nya domännamn

ICANN bildades 1998 för att internetvärlden skulle få ett gemensamt organ som skötte den internationella DNS utdelningen (DNS=Domain Name System). De sköter även tilldelningen av IP-adresser.

För inte så länge sedan bad ICANN olika företag och instanser att komma med förslag på nya toppdomäner. Förslagen fullständigt vällde in (troligtvis på grund av att de vinnande förslagen skulle belönas med 50`000 Dollar!). Av alla förslag ansågs sju stycken passa som toppdomännamn. Namnen blev .biz/info/aero/pro/name/coop och museum.

Men vad .Com(mer) detta innebära?

Med de nuvarande domännamnen (.com/net(org/se/nu etc) har duna kunder/besökare faktiskt en chans att hitta din sajt genom att chansa på ditt "företagsnamn.com" eller liknande. Men med det ökande antalet domännamn minskar chansen att dessa gissningar är rätt.

Baktanken med .com/net/org var att .com skulle användas av kommersiella företag, .net skulle användas i communities, networks och internetrelaterade serviceföretag. Slutligen skulle .org användas av icke-kommersiella organisationer... Men i dagsläget används dessa domännamn på alla möjliga vis och det finns inte längre några som helst fungerande mallar för deras innehåll.

En av anledningarna till dessa nya domännamn var man då kunde tilldela dem olika innehåll:

.aero = Luft och flygföretag (transporter etc)
.biz = Sajter med "affärsmässigt" innehåll
.coop = Kooperativa sajter
.info = *Öppen för vad som helst
.museum = För museer och diverse utställningar
.name = För privatpersoner (exempelvis "www.patrik.name"
.pro = Advokater, revisorer etc...

Som du kan se är endast .info öppen för "vad som helst". Men likt med .com/net/org kommer troligtvis dessa mallar inte följas av alla.

När börjar dessa namn att användas?

Det finns tyvärr inget officiellt "release-datum" för de nya toppdomänerna men förbokning av domännamnen börjar i Mars-2001. Inom den närmaste tiden kommer ännu fler toppdomäner dyka upp på nätet... Det bästa sättet för att hålla sig uppdaterad om vad som händer är att lägga adressen: www.icann.org på minnet.

Men det .com(er) mer...

Detta är utan tvivel inte det sista vi får höra från ICANN. Detta är endast ett steg mot ett mer organiserat internet. De kommer troligtvis anordna nya chanser till förslagsgivare att tjäna en hacka på toppdomännamnsförslag... Det vore väl inte helt fel att föreslå .citruz eller kanske .hej eller varför inte .www?

Copyright (c) Citruz.nu 2000-2001