Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/ARTIKLAR/VAD DÅ STANDARD? #1

Problemet

När du designar en sida så bör du vara medveten om att din sajt kan besökar av personer med vilken upplösning som helst (precis som att alla flygplan kan landa på alla flygplatser) dock med mer eller mindre framgång... Men det finns huvudsakligen tre upplösningar som används på nätet   640X480, 800X600, 1024,768. Självklart förekommer även andra upplösningar, men dessa tre är de vanligaste. Notera även att 640X480 är en upplösning som sjunker i användarantal, men det finns fortfarande folk som använder sig av den upplösningen och därför bör den inte ignoreras om man vill ha sin sida tillgänglig för så många som möjligt.

Men som om detta inte räckte så finns det en annan faktor att ta hänsyn till. Bara för att din besökare har upplösningen 800X600 så betyder inte det att din sajt visas på ett sådant stort fällt, besökaren behöver inte ha maximerat sitt webbläsarfönster och då blir "spelplanen" mindre. Har användaren en synlig taskbar (den grå rand där start-knappen sitter) och kanske även en office-meny på sin skärm så minskas "spelytan" ytterligare.

Lösningen

Citruz.nu är exempelvis anpassad för upplösningar på 800 och är därför 768 pixlar bred (800-768=22 överblivna pixlar där då exempelvis en högerställd taskbar eller en office-meny). Naldeningen till att Citruz.nu är anpassad för denna upplösning och inte för mindre är för att andelen besökare som besöker oss med en upplösning på 800X600 eller högre är en klar majoritet och an

talet besökare som använder lägre uplösningar är endast marginellt.

Bakåt

 

Uppåt
Bakåt

 

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!