Alla dessa standarder!

Detta är #1 av flertalet artiklar som handlar om olika standarder som varje webbyggare måste fundera över för att bygga en bra sajt... Vi börjar artikelserien med att diskutera problemen med de olika upplösningar/fönsterstorlekar som nätsurfarna har. I senare delar kommer vi även ta upp ämnen som färger, webbläsare och bandbredd...

Du är i gott sällskap!

Har det någonsin hänt dig att du gått in på en sajt och blivit tvungen att sidoscrolla för att kunna se all information på sidan? Om detta hänt dig så är du i gott sällskap, har det inte hänt dig är du även i gott sällskap. Du har kanske gått in på en sajt och upptäckt att endast en tredjedel av din webbläsare innehåller något vettigt medan resten av ytan visar en bakgrundsfärg eller liknande? I sådana fall är du också i gott sällskap! Oavsett vad så är du i gott sällskap? Konstigt? inte det minsta!


Flygplatser!

Detta delikata problem gäller inte bara datorer utan återfinna exempelvis i flygplansindustrin. Tänk dig att ett jombojet (en sajt) ska landa på Arlandas internationella landningsbana (besökare). Om piloten kan sitt jobb så blir landningen troligtvis lyckad och planet landar mjukt och fint på landningsbanan.

Tänk dig nu att samma jumbojet (sajt) av någon anledning bestämt sig för att landa på Nisses flygfällt (liten landningsbana) (besökare). Jumbojetet går ned för landning och oavsett hur pass skicklig piloten som styr planet är så kommer planet att landa med hjulen på sidorna av banan, kanske tappa kursen och rulla iväg åt något helt annat håll (om planet ens rullar på sidan av banan). Piloten kommer troligtvis få sparken för att ha försökt landa sitt företags 3miljarders jumbo på en gräsmatta med en liten asfalltsplupp i mitten.

När det gäller sajter så blir inte resultatet av en för snäv landningsbana lika förödande, men de blir mindre önskvärda...

Problemet

När du designar en sida så bör du vara medveten om att din sajt kan besökas av personer med vilken upplösning som helst (precis som att alla flygplan kan landa på alla flygplatser) dock med mer eller mindre framgång... Men det finns huvudsakligen tre upplösningar som används på nätet   640X480, 800X600, 1024,768. Självklart förekommer även andra upplösningar, men dessa tre är de vanligaste. Notera även att 640X480 är en upplösning som sjunker i användarantal, men det finns fortfarande folk som använder sig av den upplösningen och därför bör den inte ignoreras om man vill ha sin sida tillgänglig för så många som möjligt.

Men som om detta inte räckte så finns det en annan faktor att ta hänsyn till. Bara för att din besökare har upplösningen 800X600 så betyder inte det att din sajt visas på ett sådant stort fällt, besökaren behöver inte ha maximerat sitt webbläsarfönster och då blir "spelplanen" mindre. Har användaren en synlig taskbar (den grå rand där start-knappen sitter) och kanske även en office-meny på sin skärm så minskas "spelytan" ytterligare.

Lösningen

Citruz.nu är exempelvis anpassad för upplösningar på 800 och är därför 768 pixlar bred (800-768=22 överblivna pixlar där då exempelvis en högerställd taskbar eller en office-meny). Anledningen till att Citruz.nu är anpassad för denna upplösning och inte för mindre är för att andelen besökare som besöker oss med en upplösning på 800X600 eller högre är en klar majoritet och antalet besökare som använder lägre upplösningar är endast marginellt.

Självklart kan man lägga in ett script som känner av upplösningen och därefter skicka besökaren till en viss version av sidan. Men det upplösningsvärde är det värdet som skärmen är inställd på, inte det värde som är storleken på webläsarfönstret (det behöver inte vara maximerat, flera fönster är kanske uppe samtidigt eller liknande). Därför bör vi passa oss för detta sätt eftersom det inte går att lita på.

Det vi gör är helt enkelt att försöka få det så bekvämt för besökaren som möjligt, sajtens totala bredd bör därför inte vara bredare än 750 pixlar för att då få plats på en 800 pixlar bred upplösning som kanske använder en officepanel eller liknande som tar upp plats.

Är vi klara nu?

Nu har vi klarat upp bredden. De som surfar på nätet gör inte det för att få ett träningspass utan för att hitta information av olika slag. Majoriteten av nätets användare gillar inte att behöva scrolla ner på en sajt för mycket, det anstränger armen eller något finger (scrollhjul), och det är ju inte bra. Så om innehållet på en sida blir för mycket så bör du dela upp informationen på flera sidor med länkar i bottnen till nästa sida (precis som i den här artikeln).

Så där ja! Det var del ett... Snart ska vi lära oss om färger.

Copyright (c) Citruz.nu 2000-2001