Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

Webmastern

Ett par HTML-taggar och några javascript räcker inte särskilt långt för en seriös webmaster. Utöver att en webmaster bör ha storkoll på HTML så bör han även goda skrivfärdigheter eftersom det är han som kommer att skriva det mesta av den synliga texten på sajten. Beroende på projektets storlek kommer webmastern kanske även behöva fungera som en grafiker/webdesigner och i sådant fall krävs goda kunskaper inom de vanligaste bildhanteringsprogramen som exempelvis Adobe Photoshop, och Fireworks. Vidare kan kunskaper om olika webservrar (exempelvis Apache) vara bra, samt kunskaper inom databashantering (beroende på omständigheterna).

SSA (Server Side Ansvarig)

SSA ansvarar för utvecklingen av Server Side funktioner såsom databaser etc... Exempel på nödvändiga kunskaper är ASP, CGI, Active X och Java. SSA jobbar tillsammans med projektledaren för att på bästa sätt få fram ett anpassat system som är anpassat till kundens behov. SSA bör vara god analytisk förmåga och vara en god problemlösare.

Systemadministratör/hårdvarutekniker

Det spelar ingen roll hur väldesignad och innehållsrik en sajt är om den inte är stabil. Sysadmin ser till att serverlösningar, brandväggar etc fungerar som det är tänkt. Kunskap om plattformar som Win2K och UNIX är måsten, sedan bör det finnas kunskaper om Apace och olika typer av brandväggslösningar.

Webdesigner/grafiker

Som tidigare nämnts är en webdesigner/grafikansvarig att föredra om de rätta resurserna finns. Kunskaper inom photoshop och liknande är ett måste, sedan underlättas arbetet av kunskaper inom HTML för att bättre kunna förstå webmasterns förutsättningar.

Projektet

Alla inom samma projekt ska veta vad de ska göra och hur det ska göras, de ska vara självgående. Sedan är det projektledaren som har huvudansvaret att sköta kommunikationen inom gruppen. Genom att det finns en god kommunikation inom gruppen kommer arbetsgången bli optimal. Genom att alla i projektet är med redan på planeringsstadiet undviker man risken för missförstånd och felaktigheter etc...

En kompetens grupp som har bra kommunikation och en bestämd ledare/samordnade kan nå långt.

Bakåt

 

Uppåt
Bakåt

 

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!