Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/INTERVJUER/JONAS PERSSON

Citruz: Vilken utbildning krävs för att man ska kunna bli en webdesigner?

Jonas: Jag tycker det finns två viktiga bitar:
1. Teknik
Man bör kunna HTML utan och innan, många utbildningar lär tyvärr inte ut det utan man får sitta i Dreamweaver, vilket inte räcker långt eftersom man bara lär sig ett verktyg och inte tekniken bakom. Bästa sättet att lära sig är att sitta på kvällar och nätter och öva! www.w3.org är sajten man måste besöka för att kunna bli bra på HTML.

2. Design
Grunderna i grafisk design, typografi och lite konsthistoria är mycket värdefullt att kunna även om webben är begränsad jämfört med trycksaksdesign. Vet man inte vilka regler man bryter så kan det bli platt fall, även om man ibland kan lyckas bra ändå. Det finns många utbildningar som tar upp grunderna i webbdesign, men för att bli riktigt bra måste man tycka om ämnet så mycket att man sitter kvar på kvällarna och lär sig saker på egen hand. Skulle jag veta om några genvägar skulle jag vara väldigt glad...

Citruz: Ungefär hur mycket tjänar man?

Jonas: Det är väldigt olika, begreppet webbdesigner kan innefatta allt från en HTML-kodare till en formgivare till en som sysslar med båda osv. Sedan varierar det mycket mellan t ex Stockholm och Karlstad. En gissning kan vara att man kan tjäna 21 000-26 000 om man är duktig.

Citruz:Hur är din syn på olika webbyrken?

Jonas: Jag tror att man borde kasta sina titlar och jobba mer integrerat i projekt. Många programmerare har faktiskt också bra ideér... Nu ska man självklart inte dra alla över en kam, många företag jobbar säkert ganska öppet och fritt, men problemet uppstår när företag växer och blir stora och måste organisera sig mer för att allt inte ska bli kaos. Detta är företagsledningarnas största problem när det gäller att behålla personal som jag ser det.

<< Tillbaka till artiklar.

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!