Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/ARTIKLAR/FÅ IN EN FOT I WEBBRANSCHEN

Få in en fot i webbranschen
Nästan dagligen hör man folk i exempelvis matkön eller på tunnelbanan prata om hur "kul det vore att få in en fot i webbranschen". Därför fick jag lust att skriva en artikel om vilka de mest fundamentala kunskaperna är för att "få in en fot i webbranschen".

Grundstenarnas grundsten!
HTML är det absolut första man bör lära sig om man vill få in en fot i webbranschen. Oavsett sajtens storlek eller teknikalitet skickas HTML till besökarens dator. Det är alltså genom att bemästra HTML som du kan kontrollera vad dina besökare skall kunna uppleva på din sajt!

Tillvägagångssättet för att lära sig HTML är enkel, gå in på kurser under kunskap och välj HTML. Väl där väljer du en passande kurs för din nivå (nybörjare, medel eller avancerad), sedan sätter du dig ner och läser så mycket som du behöver för att kunna bygga en hemsida som imponerar på dina vänner.

ASP och databaser
Sedan när du känner att du bemästrar HTML och kan tillämpa detta genom att bygga snygga och funktionella sajter är det dags att lära dig något som gör tillvaron mycket enklare: ASP och databashantering.

Tänk dig att du ska göra en sajt till en mataffär. På denna sajt skall besökarna kunna titta på affärens sortiment, besökaren skall även kunna sortera sortimemtet efter exempelvis pris, tillverkare och huruvida denna produkt är lagerförd. Du förstår antagligen att du inte skulle få en ledig stund med detta system eftersom du hela tiden skulle bli tvungen att uppdatera sajten med ny prisinformation etc. Men genom att knyta sajten till ev databas via ASP så behöver du endast ändra de nödvändiga parametrarna i databasen, exempelvis så måste du kanske skriva 17 istället för 20 i prisspalten för bananer. Genom att koppla databaser till all "variabel" information på din sajt gör du en hel del tidsbesparingar.

Att lära sig ASP och databashantering är inte lika lätt som att använda word eller powerpoint, men när du väl fått in klämmen så kommer du märka att du får mer tid över till annat. ASPkurser hittar du här.

Men vad händer sedan?
Bara för att du kan HTML och ASP så kan du inte skapa dina drömars sajt. Du kommer snart att vilja utveckla dina sajter ännu mer och kommer då att upptäcka att det finns en hel uppsjö kunskap som du kan skaffa dig för att göra nya funktioner på din sajt. Det bästa du kan göra då är att ta dig hit.

Du kan aldrig lära dig för mycket!

Bakåt

 

Uppåt
 
Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!