Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/ARTIKLAR/INTERNETS HISTORIA

Amerikaner, Cubaner och Ryssar
Det hela startade i slutet av 1950-talet. Cuba hade gått in på Sovjetunionens sida i kalla kriget. Fotografier över Cuba tagna av spionplan från USA indikerade att Sovjet var i full färd med att bygga flera baser med avsikt att kunna få räckvidd till USA med sina kärnvapen.

Kortvågsradion ansågs osmidig
Med vetskapen om detta hot som skulle kunna resultera i ett kärnvapenkrig började man diskutera om hur man skulle kunna upprätta ett nätverk mellan viktiga platser i USA, ett nätverk som skulle fungera trots att en eller flera punkter utplånades. På den tiden hade man dock redan möjlighet till sådan typ av kommunikation i form av kortvågsradio. Men denna teknik ansågs dock för osmidig.

I och med Sputnik (1957) halkade USA efter i deras tekniska kapplöpning mot Sovjet. Detta fick USA att kvickna till och satsa ännu mer pengar på teknisk utveckling. Plötsligt kom det ett förslag från Rand Corp. om att man skulle bygga ett stort datanätverk.

Rand Corp. fick stora ekonomiska befogenheter och lyckades efter ett tag skapa ett "decentraliserat nätverk". Det decentraliserade nätverket hade ingen direkt mittpunkt, utan det fanns flera knytpunkter som kunde utplånas utan att nätverket slutade fungera för de andra punkterna.

Bakåt

 

Uppåt
Framåt

 

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!