Artiklar
  Intervjuer
  Dokumentation
  Kurser
    Webbdesign
    JavaScript
    DHTML
    HTML
    CSS
    CGI
    XML
    ASP

  Forum
  Lag och Rätt
  Backup
  Färgverktyg
  Firewalls
  Ftp-klienter
  Ftp-servrar
  Html-editorer
  Länktestare
  Mailservrar
  Submiters
  Tillbehör
  Webläsare
  Webservrar
  Misc
  Skryt
  Nyheter
  Kontakta
  Om Citruz.nu
  Veckanssajt
     
"Webbyggarens smultronställe #1"

CITRUZ/KUNSKAP/ARTIKLAR/VAD DÅ STANDARD? #1
Skriv ut artikeln

Alla dessa standarder!

Detta är #1 av flertalet artiklar som handlar om olika standarder som varje webbyggare måste fundera över för att bygga en bra sajt... Vi börjar artikelserien med att diskutera problemen med de olika upplösningar/fönsterstorlekar som nätsurfarna har. I senare delar kommer vi även ta upp ämnen som färger, webbläsare och bandbredd...

Du är i gott sällskap!

Har det någonsin hänt dig att du gått in på en sajt och blivit tvungen att sidoscrolla för att kunna se all information på sidan? Om detta hänt dig så är du i gott sällskap, har det inte hänt dig är du även i gott sällskap. Du har kanske gått in på en sajt och upptäckt att endast en tredjedel av din webbläsare innehåller något vettigt medan resten av ytan visar en bakgrundsfärg eller liknande? I sådana fall är du också i gott sällskap! Oavsett vad så är du i gott sällskap? Konstigt? inte det minsta!


Flygplatser!

Detta delikata problem gäller inte bara datorer utan återfinna exempelvis i flygplansindustrin. Tänk dig att ett jombojet (en sajt) ska landa på Arlandas internationella landningsbana (besökare). Om piloten kan sitt jobb så blir landningen troligtvis lyckad och planet landar mjukt och fint på landningsbanan.

Tänk dig nu att samma jumbojet (sajt) av någon anledning bestämt sig för att landa på Nisses flygfällt (liten landningsbana) (besökare). Jumbojetet går ned för landning och oavsett hur pass skicklig piloten som styr planet är så kommer planet att landa med hjulen på sidorna av banan, kanske tappa kursen och rulla iväg åt något helt annat håll (om planet ens rullar på sidan av banan). Piloten kommer troligtvis få sparken för att ha försökt landa sitt företags 3miljarders jumbo på en gräsmatta med en liten asfalltsplupp i mitten.

När det gäller sajter så blir inte resultatet av en för snäv landningsbana lika förödande, men de blir mindre önskvärda...

Bakåt

 

Uppåt
Framåt

 

Copyright (c) 2000-2001 Citruz.nu | Kontakta | Om Citruz.nu |

Sophies Marsvin!
Trots att hamstrar är min personliga favorit gillar jag även marsvin... Kolla in Sopies sajt som handlar om just... Marsvin!

Att Notepada eller inte...
Om man inte behärskar HTML genom notepad, ska man då bry sig om att lära sig det eller ska man ta genvägen genom ett WYSIWYG-program som exempelvis Dreamweaver eller Frontpage?

Fem WebbVerktyg
Det finns program som kostar, sedan finns det sådana som inte kostar! Här är fem utmärkta gratisverktyg som kan komplettera webbyggaren.
  Underkonstruktion.nu
BETYG:
En användbar webbok om hur man lägger ut sin hemsida, webbismer, sajtanalyser och mycket annat matnyttigt!
Parachat
BETYG:
Otroligt populär chat med miljontals användare världen över. Otroligt enkel att använda (klipp och klistra-källkod!)
Flashfxp
BETYG:

Ett användarvänligt FTP program som stödjer resuming!